Historie

FK BRAGE TRONDENES har en historie helt tilbake til stiftelsen, 13. Desember 1907. Klubben holder til på nordsiden av byen Harstad og klubben fikk sitt nåværende navn etter en sammenslåing av klubbene Lia-Brage og Trondenes Idrettslag.

Lia-Brage hadde allerede fra starten gode spillere, som i hovedsak kom fra Ervik. De vant serien i sin klasse flere år på rad og spilte seg i 1958 opp i 3. divisjon, som var den gjeveste serien i Nord-Norge. Her spilte laget i sesongene 1959, 1960 og 1961 mot de beste lagene i landsdelen (Nord-Norsk fotball tilhørte den gang ikke seriesystemet sør i landet, som var alene om å ha 1.- og 2. divisjonslag). Nord-Norge hadde også sitt eget cupmesterskap og stilte landsdelslag med årlige kamper mot Nord-Sverige.

Harstad IL & Lia-Brage – Juniorlag 1987

Av Lia-Brages faste spillere i glansperioden på slutten av 1950-årene kan nevnes: Norodd Berg, Knut Myreng, Aron Olsen, Odd Munkvold, Edmund Eriksen, Gunnar Reppen, Andreas Ervik, Konrad Ytterstad, Alf Solbakken, Tor Lindbøl, Børge Ytterstad, Sigurd Ervik, Anders Solbakken, Bjørn Bøgner, Bjarne Reppen og Ottar Vollen.

I 1961 nådde Lia-Brage semifinalen i det nordnorske fotballmesterskapet. Det var bare Bodø/Glimt med den senere proffspilleren Harald Berg i spissen som skulle beseires. Lia-Brage var forhåndsfavoritt, men klarte bare uavgjort 2-2 i Harstad, til tross for at mesteparten av kampen foregikk på Bodø/Glimts banehalvdel. Om returkampen i Bodø, hvor Glimt fikk en heldig 3-2-seier, sto det bl.a. i Nordlandsposten:

«De gjenstående 5 minuttene ble nok mer enn spennende for publikum, for Lia-Brage gjør en sluttspurt som tar pusten fra Glimt. Det er stadig hektisk foran Glimts 16-meter hvor det nu er temmelig folksomt – og hva som helst kan skje. Vi øyner så vidt en hands av en av forsvarspillerne inne i feltet og er spent på dommerens reaksjon – men spillet får fortsette. (…) Det ble en spennende, men ikke god kamp. Lia-Brage lå langt over Glimt-guttene i hurtighet og innsatsvilje.»

De senere årene har klubben konsentrert seg om barne- og ungdomsfotball i aldersbestemte klasser. Målsetningen «Best for barn og unge» har vært en viktig ledestjerne i arbeidet som er lagt ned av frivillige gjennom mange år.

I 2019 vant FK Brage Trondenes Norway Cup i klassen G16. Det markerte et stort sportslig høydepunkt for klubben.

Kilde: https://lokalhistoriewiki.no/wiki/Idrettslaget_Lia-Brage